Home
Over Interaxxie
Opdrachten
Opdrachten 2017
Opdrachten 2016
Opdrachten 2015
Opdrachten 2014
Opdrachten 2013
Opdrachten 2012
Opdrachten 2011
Opdrachten 2010
Opdrachten 2009
Opdrachten 2008
Opdrachten 2007
Opdrachten 2006
Opdrachten 2005
Euro 2012
Opdrachtgevers
Foto's
Publicaties
Reizen
Paspoort
Contact

Historisch perspectief  (8 december)  Op woensdagavond 8 december vond de feestelijke opening plaats van het 250ste ING-kantoor van Nederland. Op een bijzondere, historische locatie aan het Rokin in Amsterdam. De opening stond dan ook in het teken van de geschiedenis van het pand en haar omgeving, een omgeving waarin ook de wortels van de huidige ING liggen. Historicus Herman Beliën illustreerde dit met historisch beeldmateriaal, waarna burgemeester Eberhard van der Laan - na een humoristische en optimistische speech - de officiële openingshandeling verrichte.

 

Hoera het is winter (eind november)  De dagen worden steeds korter. Het regent, hagelt of sneeuwt. Het is koud, het waait, en bos en veld lijken kaal, grauw en levenloos. Waarom zou je je als fotograaf nu in de buitenlucht wagen? Simpel: omdat de winter een uitstekende tijd is om te fotograferen.

 

Om die reden besteedt ZOOM Magazine elk jaar een themanummer aan het koudste jaargetijde. InterAxxie had een stevig aandeel in dit dikke bewaarnummer, want we leverden maar liefst twee lange artikelen. Een over dierenfotografie in de winter en een stuk over winterlicht.

 

Optimistisch beleggen (03 november) Bijna 500 ING-beleggers waren afgekomen op het ING Beleggerscongres in het Hilversumse Studio 21. De stemming was gematigd optimistisch en dat was dan ook meteen de titel van de dag: 'Optimisme'. Diverse sprekers , waaronder hoogleraar Sweder van Wijnbergen, Saab-directeur Victor Muller en onderneem-goeroe Annemarie van Gaal lieten hun licht schijnen over de groei van zowel de wereld- als Nederlandse economie. InterAxxie fotografeerde het gehele programma onder bijzonder uitdagende lichtomstandigheden en van grote afstand (om de bezoekers niet te storen). Een uitdagende, maar bijzonder creatieve klus! De foto's werden onder meer geplaatst op de websites van ING, de Financiele Telegraaf, het Financieele Dagblad en de UVA. Bekijk enkele foto's van het congres (en beelden van andere congressen en evenementen) in het evenementen-portfolio.

 

Bronstrumoer (september) Elk jaar proberen we de bronst van de edelherten in de Oostvaardersplassen te fotograferen. Probleem is echter dat je het gebied niet in mag en dat de actie plaatsvindt ver uit de buurt de schuilhutten. We dachten slim te zijn door een (duur) tripje te maken met de speciale huifkartochten van Staatsbosbeheer. Die brengen je diep in het gebied, zodat het mogelijk moest zijn om behoorlijke foto's te maken. Helaas verliep het plan minder goed dan gehoopt. Zo zaten we samen in de huifkar met 26 andere bezoekers die er een wedstrijd van maakten om zo hard mogelijk tegen elkaar op te schreeuwen. We hoorden letterlijk de burlende herten om ons heen niet. Al snel waren de herten gevlucht en staarden we teleurgesteld in de dichte mist, regen en snel invallende duisternis. We hebben ons dus noodgedwongen maar beperkt tot visueel genieten. Met de camera op schoot en de handen op de oren. Bronsttocht bij Staatsbosbeheer? Niet doen...

 

Uitwaaien (september) De weersvoorspellingen zaten er gelukkig volledig naast: het was droog en het bleef de gehele dag droog op de Kennemer Golf & Country Club in Aerdenhout tijdens de jaarlijkse golfdag van ING Corporate Clients. Gelukkig maar, want regen en wind in de Zandvoortse duinen kunnen zo'n lange dag buiten behoorlijk onaangenaam maken. Onder een stralend zwerk fotografeerde InterAxxie - alweer voor de derde keer - alle afslagen, alle flights en het complete programma. een heerlijk dagje actief buitenspelen. Meer golf in het golf-portfolio.

 

Last minute Sail (23 augustus) Eind augustus werd ik door de ING gevraagd om een driedaagse fotoreportage te maken van Sail 2010. Het werd een uitgebreide reportage van de talloze activiteiten op het ING Pirateneiland, de vele lachende kinderen, de drukte voor het bezichtigen van het enorme schip de Gotheborg en het optreden van Berget Lewis. Drukte, stress en een beperkte bewegingsvrijheid maakten het tot een uitdagende klus. Maar ik had het voor geen goud willen missen.

 

Volksfeest (13 juli) Hoewel Oranje net geen wereldkampioen wist te worden, werd het team op 13 juli toch groots onthaald in Amsterdam. Bij de rondvaart door de grachten en de huldiging op het Museumplein waren maar liefst 700.000 mensen aanwezig. Ook InterAxxie was namens de ING present om het volksfeest voor en achter de schermen fotografisch vast te leggen. Helaas mocht ik van de KNVB mijn eigen professionele apparatuur niet gebruiken. Dat recht is voorbehouden aan vier erkende KNVB-fotografen. Maar InterAxxie is niet voor een gat te vangen en dus togen we met een geleende compactcamera naar Amsterdam. De beeldkwaliteit is dus niet conform de InterAxxie-standaarden, maar de sfeerimpressie vergoedt veel. Bekijk hier de foto's

 

Waterballet (3 juli - in eigen beheer) De Tour start niet vaak in Nederland. Wanneer dat dus wel gebeurt, moet je er als de kippen bij zijn. Bij de Tourstart in Rotterdam op 3 juli stond InterAxxie pontificaal langs het proloogparcours om de coureurs vast te leggen. Onze speciale aandacht ging uit naar Lance Armstrong die dit jaar waarschijnlijk zijn laatste Tour rijdt. Ondanks de kletterende regen en de onverwachte kou (na zes uur kleumen geef je je plekje niet op om een jas of lange broek aan te trekken) kon ik fantastische foto's maken. De shoot was tevens de allerlaatste test voor mijn nieuwe 1DIV. Getuige de 890 werkelijk vlijmscherpe foto's van renners die met 60 kilometer per uur recht op je af denderen, is die camera met glans geslaagd. Op bijgaande foto weerspiegelt het parcours zelfs bij dergelijke snelheden haarscherp in de helm en het vizier van veelvoudig wereld- en Olympisch kampioen Bradley Wiggins. Bekijk hier een kleine selectie van 35 foto's.

 

Vertrouwen (29 juni) Op 29 juni organiseerde ING Private Banking weer haar jaarlijkse Private Banking Congres voor relaties met de titel "Vertrouwen". In een zonovergoten Muziekgebouw aan 't IJ traden onder meer oud-politicus Jan Terlouw, oud-Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn en cabaretier Peter Heerschop (foto) op. Een interessante bijeenkomst waar op het scherpst van de snede werd gediscussieerd met klanten. InterAxxie verzorgde de fotoreportage van de dag en schreef een artikel voor ING intranet. Goed nieuws: de nieuwe EOS 1DIV presteerde on-waar-schijn-lijk goed in de halfdonkere zaal. Een heerlijk dagje buitenspelen dus.

 

Arts en Auto (12 juni) De zon scheen uitbundig, er stond een groot peloton vrolijk gekleurde klassiekers aan de start en iedereen was in opperbeste stemming. Wat wil een mens nog meer? Zaterdag 12 juni werd de jaarlijkse klassieke rally van de Vereniging van Arts en Auto verreden op de Veluwe. Maar liefst 49 equipes (en een labrador) streden om de bekers. InterAxxie verzorgde de fotografie van deze leuke dag en regelt de gehele reproductie van de gemaakte beelden. Een omvangrijke, maar mooie opdracht voor Classic Events. Meer klassieke rally in het rally-portfolio.

 

Lange lob op hole 19 (mei 2010)  Het was even wennen voor de vaste bezoekers van Golfsocieteit de Lage Vuursche in Zeist: twee feloranje leeuwen, vier voetballen en een hole zo groot als een wasteil. De negende landelijke golfdag voor de relaties van ING Business banking stond duidelijk in het teken van het hoofdsponsorschap van het Nederlands Elftal. Naast gewoon golfen moesten de relaties op hole 19 de (voet)bal zo snel mogelijk in de wasteil zien te krijgen. Hilariteit alom, maar wel een ludieke stunt. InterAxxie tekende voor de vierde keer voor de fotoregistratie van de dag.

 

Regen en nijlpaarden (maart/april 2010) Met een kolossale zilverkleurige Toyota Hilux bonkten we zes weken lang door Namibie, Botswana en Zimbabwe. De zes weken zijn omgevlogen en we hebben genoten! Van de zware regens, onze lekke grondtent, de lange reisdagen, de hitte en de wolken muggen. Maar ook van de maximale volumes van de Victoria watervallen, het nijlpaard tegen onze tent, de olifant tegen de bumper van de Hilux (die toen toch wel even iets kleiner leek dan ie was), de vele leuke ontmoetingen onderweg, zwemmen en fikkie stoken met Floortje. Bekijk hier een selectie uit de meer dan 11.000 reisfoto's. 

 

 Natuur duur? (medio mei)  In de ZOOM-special natuurfotografie van 2010 staan maar liefst twee langere InterAxxie-artikelen. Het eerste artikel van zes pagina's behandelt natuurfotografie met een beperkt budget. Welke camera's kun je het best aanschaffen als je weinig te bseteden hebt? En welke lenzen? Zowel voor landschaps-, vogel-, macro-, zoogdier- als all round natuurfotografie geven we de beste camera-lens-combinatie. De ZOOM natuurfotografie-special is een unicum voor het Nederlands taalgebied. Nog niet eerder verscheen er een magazine met 100 pagina's specifiek gewijd aan natuurfotografie.  

 

De 5 compositie regels voor natuurfotografie(medio mei) Een weekje vooronderzoek leerde me dat er vier basisprincipes voor de compositie van natuurfoto's bestaan. Lijnen, symmetrie, decentralisatie en  kadrering. Stuk voor stuk wiskundige principes die we in een zes pagina tellend artikel uitleggen. Uiteraard in combinatie met een heleboel praktijkvoorbeelden, tips en trucs. Het vijfde principe is een beetje het motto van InterAxxie: breek de regels en experimenteer! Een erg leuk artikel om te schrijven!

 

ZOOM-fotoalbumtest (medio maart) Toen we nog allemaal op film fotografeerden maakten we de mooiste fotoboeken. Alle foto’s werden immers ontwikkeld en geprint en dat verlaagde de drempel om er iets mee te doen. Nu – na de digitale revolutie – komen de meeste beelden niet verder dan de harde schijf van de pc of een fotopagina op een website. Daar is niets op tegen, maar je doet jezelf en je foto’s wel tekort. Veel foto’s winnen namelijk enorm aan uitstraling en impact wanneer je ze op groot formaat print of stijlvol in een boek presenteert. Die boodschap staat in InterAxxie's bijdrage aan de Grote ZOOM fotoalbumtest van 2010. Ik schreef een ruime hoeveelheid tips voor het thema-artikel van maar liefst elf pagina's.

 

Improviseren (3 maart) Voetbal-interlands zijn een spel van tribunekaarten, accreditaties, pasjes, badges en polsbandjes. Tot die conclusie kwam ik na mijn vuurdoop in de Amsterdam ArenA op 3 maart. Opdrachtgever ING toonde zich die dag voor het eerst aan het volk als hoofdsponsor van Oranje en dat moest zichtbaar zijn. Aan mij de taak om alle plichtplegingen, VIP-ontvangsten, de WK-BID, de meet and greet met Ruud Gullit en Henk Kesler en tal van andere zaken vast te leggen. En - oh ja - als ik er toch was kon ik meteen de wedstrijd fotograferen. Dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan, want ondanks mijn wolk van pasjes, kaarten en polsbandjes bleek men de veldaccreditatie te zijn vergeten. En dus moest ik me behelpen op de eretribune. Niet slecht natuurlijk, maar de beeldhoek was ronduit waardeloos. Een hele ervaring en honderden foto's rijker mag ik me nu gaan voorbreiden op de interlands in mei. Hopelijk dan wel op het veld. Bekijk hier een bloemlezing van de training en de interland.

 

Kijkend naar oranje (2 maart) Aan de vooravond van de interland Nederland - Verenigde Staten mocht een select gezelschap toeschouwers aanwezig zijn bij de laatste training van Oranje in de Amsterdam ArenA. Een unicum! En dat wilde hoofdsponsor ING niet ongemerkt voorbij laten gaan. InterAxxie was uitgenodigd om een fotoreportage te maken van het publiek. Dat was enerzijds leuk om te doen, anderzijds was het een mooie oefening voor de interland zelf. Voetbalfotografie - een nieuwe discipline voor mij - blijkt een leuk, uitdagend en zeer inspirerend werkveld. De publieksfoto's mag ik om privacyredenen niet publiceren, maar ik ben er dik tevreden over. Een mooie ervaring en een leuke opmaat voor de eerste wedstrijdreportage van 3 maart.

 

Feeërieke sfeer (18 februari) Het loopt storm met opdrachten. Dat is natuurlijk prettig, maar soms ook een beetje passen en meten met de beschikbare tijd. De opdracht voor de Private Bankers van ING Noord-Nederland kon ik echter niet afslaan. Tussen de lampjes van de Jaap Edenijsbaan in Amsterdam was er een fraai feest opgetuigd. Compleet met dweilorkest, ijsprinsessen en stamppot boerenkool met worst. In het dampende, krappe Restaurant de Skeeve Skaets moest ik alle registers open trekken om een mooie reportage op te leveren. En laat ik dat nou net de mooiste klussen vinden... Kortom: een leuke avond en een resultaat waarover ik  zeer tevreden was. Helemaal goed.

 

Gelukkig nieuwjaar!

(2 januari) Volgens de boeken heb ik nog nooit zo vroeg in januari een opdracht geschoten. Dat ik op 2 januari dus in touw was, was een unicum.  Dat het ook nog een nieuwe klant - energiebedrijf NUON - en een geweldig concert in het statige Amsterdamse Concertgebouw betrof, maakte de klus alleen maar leuker. De beperkingen van de locatie (erg weinig licht, een verplichte standplaats op 80 meter van het podium, op 8 meter hoogte op het balkon) vereisten de nodige creativiteit. In het begin was het dus flink zoeken naar de juiste sluitertijden en diafragma's. Met het 300 mm-telekanon kon ik het podium echter goed bestrijken. Met de juiste instellingen en een volledig handmatige

bediening stond niets een geweldige avond in de weg. Op de buhne gaf een keur aan jong jazz-, pop- en klassiek talent invulling aan het thema van de avond: "New Energy". Achtereenvolgens traden de Fancy Fiddlers, Waylon, Sherry Dyanne, Candy Dulfer en Boris op. Begeleid door het 40-koppige Concertgebouw-orkest.  

 

Hoewel je als fotograaf tijdens het werk vooral luistert of je klikkende sluiter de muziek niet overstemt en of je instellingen nog wel kloppen met het wisselende zaallicht, had ik ook nog tijd om van het geweldige concert te genieten. De dames en heren maakten er een fraaie show van en dat kwam uiteraard ook de foto's ten goede. Naast het concert stond er een fotosessie van de aanwezige - door NUON

gesponsorde  Nuna-zonnewagen op het programma en een complete reportage van de avond zelf. Kortom: het werd laat op 2 januari, maar het was de stress, de sneeuwbuien onderweg en de korte voorbereidingstijd dubbel en dwars waard. Met twee geheugenkaarten vol geweldige beelden, een flinke dosis adrenaline en een grijns om m'n gezicht reed ik diep in de nacht terug naar Almere. Mooie klus.  

 

 

 

Klik hier voor de opdrachten van 20162015, 20142013 2012, 2011200920082007, 2006 of 2005

 

InterAxxie Fotografie en Tekst 1998-2019