Home
Over Interaxxie
Opdrachten
Opdrachten 2017
Opdrachten 2016
Opdrachten 2015
Opdrachten 2014
Opdrachten 2013
Opdrachten 2012
Opdrachten 2011
Opdrachten 2010
Opdrachten 2009
Opdrachten 2008
Opdrachten 2007
Opdrachten 2006
Opdrachten 2005
Euro 2012
Opdrachtgevers
Foto's
Publicaties
Reizen
Paspoort
Contact

Uitdagende dag (november) Net als vorig jaar verzorgde InterAxxie ook in 2011 weer de fotografie van het marketingevent van de ING. In de Westergasfabriek in Amsterdam volgden de deelnemers onder meer een debat workshop en betraden diverse sprekers het podium. Commandant der strijdkrachten buiten dienst Dick Berlijn sprak over presteren onder druk. Arno Lubrun, manager Benelux van Facebook, ging in op de rol van Facebook in een steeds verder digitaliserende wereld. Daarnaast traden de ING-leeuwen op en bleek ING een groot aantal kundige debattanten in huis te hebben. In een vrijwel donkere fabriekhal was het even zoeken naar de juiste beeldhoeken om het schaarse spotlicht op het podium te vangen, maar de serie is meer dan geslaagd. Leuke, uitdagende dag.

 

Creatieve series (oktober en november)  In de herfstmaanden verzorgden enkele professoren van de Erasmus Universiteit, Rotterdam School of Management een serie interessante lezingen over coachend en stimulerend management. De lezingen werden ondersteund met recent onderzoek en nieuwe inzichten. InterAxxie verzorgde voor de organisatie fotoreportages van twee van deze avonden. De grote creatieve vrijheid die de organisatie hierbij gaf, resulteerde in twee mooie en aansprekende fotoseries. Opvallend detail was dat op ons advies voorafgaand, tijdens de pauze en na afloop diashows van de vorige bijeenkomst werden getoond op grote schermen.

 

Gio trapt af (14 september) Na een lange Afrika-reis en een paar maanden van zomerluwte begon InterAxxie op 14 september aan de eerste najaarsopdracht. In het pittoreske Oudewater trad vedette Giovanni van Bronckhorst op verzoek van de ING aan voor een jeugdtraining bij vv Unio. De oud-international gaf tevens de officiele aftrap voor het amateursponsor programma van de ING. Oudewater was massaal uitgelopen om de happening met eigen ogen te zien, de zon scheen uitbundig en de jeugd gaf vol gas voor de verzamelde voetbalpers. Kortom: een leuke avond buitenspelen met alleen maar winnaars. InterAxxie maakte een fotoreportage die de ING gaat gebruiken voor interne publicaties en schreef een uitgebreid verslag. Bekijk enkele foto's van de avond in het voetbalportfolio.

 

Wilde winter In augustus en september van 2011 reisden we bijna vijf weken door noordelijk Namibie, de Caprivistrip, westelijk Botswana en een stukje Zimbabwe. Dik een maand lang fotografeerden we (in eigen beheer) het mooiste Afrikaanse winterlicht dat je je als fotograaf kunt voorstellen. Veel stof (dus rode luchten), dramatische contrasten en de kenmerkende goudgele achtergrond van het verdorde savannegras. Bovendien hadden we redelijk veel geluk op onze gamedrives. Zo zagen we maar liefst negen luipaarden, onze grootste olifantenbijeenkomst ooit (164 stuks), meer dan 20 zwarte neushoorns, actieve cheetahs en meer sabel- en paardantilopen dan ooit. Als bonus mochten we voor het eerst een aardwolf, een bruine hyena, de zwarte mangoest en diverse nieuwe vogelsoorten afvinken. Alle foto's tonen is onmogelijk, dus beperken we ons tot twee selecties. Bekijk hier deel 1 en bekijk hier deel 2.

 

Golfslagbad (9 juni) De organisatie van het ING Zakelijk Golftoernooi bedenkt voor elke editie een ludieke nieuwe hole. Zo mochten de deelnemers hun tanden al zetten in voetbalgolf en Formule-1-golf. Voor 2011 stond er "zwembadgolf" op het programma. De deelnemers moesten met een perfecte slag over 50 meter hun bal in een opblaaszwembad mikken. Onmogelijk? Maar liefst vier golfers putten "met een splash". InterAxxie fotografeerde het evenement op de exclusieve Golfsociëteit De Lage Vuursche alweer voor de vijfde keer. Het weer zat mee, de lol was groot en de foto's spreken boekdelen. Leuke dag!

 

Nr. 14  (31 mei) De Johan Cruyff Foundation, de stichting van Johan Cruijff die sportmogelijkheden creeert voor minder bedeelde en gehandicapte kinderen, vierde in mei van 2011 haar 14 jarig bestaan. Reden genoeg voor een benefietwedstrijd tegen een gelegenheidsteam van de ING (hoofdsponsor van het Nederlands Elftal). Het werd een feest der herkenning op Sportpark Only Friends in Amsterdam Noord. De sterrenopstelling: Johan Cruiff, Ronald en Frank de Boer, Ronald Koeman, Wim Jonk, John van 't Schip, John Bosman, Humberto Tan, Viggo Waas, Raoul Heertje, Peter Heerschop enTonny Bruin Slot. Om er maar een paar te noemen. InterAxxie fotografeerde het festijn binnen en buiten de lijnen en zorgde ook voor de verslaglegging ING-media. Foto's in het Voetbal-portfolio.

 

Trots op de leeuw (12 mei)  Klanttevredenheid is een groot goed voor bedrijven. Immers: tevreden klanten zijn loyale klanten en de beste ambassadeurs die je je kunt wensen. Om die reden neemt de ING haar klanten serieus. Zo serieus zelfs dat de bank regelmatig klanten uitnodigt om met medewerkers te spreken over welke dingen er nog beter kunnen. In de Passangers Terminal in de Amsterdamse haven schoven maar liefst 40 ING-klanten aan om dienstverlening en service onder de loep te nemen. De ING-directie was eveneens aanwezig en deed de toezegging om tien genoemde verbeterpunten binnen een jaar te implementeren. InterAxxie legde de klantmiddag vast in aansprekende beelden. 

 

Going out (10 mei) De ZOOM-editie van mei 2011 is een waan-zin-nig mooi nummer geworden. Het blad is geheel gewijd aan outdoorfotografie en bevat onder meer items over wildlifefotografie, reisfotografie astrofotografie en tips over de beste fotoplekken ter wereld en de ideale buitenuitrusting.

 

InterAxxie tekende voor een lang artikel van maar liefst 3.000 woorden (negen pagina's) en leverde ook enkele foto's. Het stuk belicht alle aspecten van outdoorfotografie: van technieken, tot voorbereiding en apparatuur. ZOOM-klussen zijn altijd leuk, maar het streelt je ego om je naam in zo'n fraai nummer terug te zien.

 

Nu te koop in de betere boekhandel en kiosk!

 

 

Theaters (9 mei) Nieuwe opdrachtgevers melden zich niet zo heel vaak aan. Zeker niet bij een fotobureau als InterAxxie dat geen reclame maakt en niet adverteert. Via mijn contacten bij het NUON nIeuwsjaarsconcert kreeg ik echter het verzoek om een fotoreportage te maken voor KPN. In het Gooilandtheater in Hilversum mocht ik een avondvullende shoot maken van een personeelsevent onder leiding van BNN-kopstuk Patrick Lodiers. Een nieuwe klant en een nieuwe setting zijn uiteraard altijd erg spannend. Vooral omdat de donkere theaterzaal een uitdagend werkterrein bleek. Zweten, improviseren en zoeken naar invalshoeken dus. Gelukkig vielen alle puzzelstukjes achteraf - zoals altijd - weer in elkaar en kon ik een evenwichtige en vooral vrolijke reportage afleveren.  

 

Schip in zicht (5 april) Soms krijg je een opdracht op een onverwachte of ludieke locatie. Dat was ook het geval op 5 april 2011. In een ruimte pal aan de Amsterdamse cruise-terminal mocht ik een fotoreportage van zes uur maken. De lounge-ruimte van het evenement bood uitzicht op het aangemeerde cruiseschip de Marco Polo. Naast de reguliere plaatjes van sprekende en luisterende zakenmensen, was er ook ruimte voor een creatieve aanpak. Aansluitend aan de opdracht moest er een selectie van 30 beelden meteen naar de vormgever zodat ze konden worden verwerkt in het evaluatiedocument dat de volgende ochtend aan alle bezoekers werd verstuurd. Kortom: een leuke, creatieve en uitdagende klus. 

 

Ssssssnelheid Eind maart waren we op het WK Baanwielrennen in Apeldoorn. In eigen beheer schoten we vanaf een mooie locatie in de finishbocht een geweldige reportageserie. Met name de sprinters kwamen zo dichtbij dat we af en toe een stapje achteruit moesten doen om niet geraakt te worden. Bekijk hier het portfolio met de individuele en de ploegenachtervolging en het absolute koningsnummer: de sprint. Omdat de beste beelden niet allemaal in het Baan-portfolio pasten, staat er ook een staartje in het Weg-portfolio. Meer informatie over het toernooi zelf vind je op www.worldchamptrackcycling.com.

 

Een brede kijk op de wereld (februari 2011)  De meeste mensen denken dat lange telelenzen de heilige graal van de creatieve fotografie zijn. In de praktijk komen die lenzen echter alleen tot hun recht bij sport-, wildlife- en paparazzi-fotografie waarbij de fotograaf op grote afstand van het onderwerp staat.

 

Nee, niet de specialistische telelens, maar de doodgewone groothoeklens is het best bewaarde geheim binnen de fotografie. Groothoeklenzen bieden de fotograaf een geheel nieuwe, brede kijk op de wereld. Een wereld van ruimte, intimiteit, compositie, diepte en licht. En dat voor een vriendenprijsje!

 

Het twintigste InterAxxie-artikel in ZOOM Magazine in het februari-nummer van 2011 is een combinatie van theorie, praktijktips en -uitdagingen.

 

 

Tot grote hoogten (29 januari) Een uitdagende opdracht: een reportage van bijna 10 uur in de Jaarbeurs in Utrecht. De opdrachtgever wilde een impressie van het aanwezige publiek, de prijswinnaars van drie incentives, alle sprekers en de feestelijke activiteiten na afloop. De foto's moesten zowel op dvd als - binnen 24 uur - op een speciale site en een bedankkaartje worden aangeboden. Kortom: een marathonsessie en een uitdaging om alles goed in beeld en tijdig bij de opdrachtgever te krijgen. Het resultaat was een recordgemiddelde aan goede foto's en veel tijd om creatieve standpunten te zoeken. Op de foto gastspreker en bergbeklimmer Melvin Redeker die met zijn team de top van de Tibetaanse Himalaya-reus Thalay Sagar bereikte via een niet eerder gekozen klimroute.

 

New Energy (2 januari) Alweer voor de elfde keer nodigde Nuon een uitgebreide groep klanten uit voor het traditionele Nieuwjaarsconcert New Energy in het Amsterdamse Concertgebouw.  Gedurende een uur werden ze getrakteerd op een keur aan klassieke muziek. Het Amsterdam Sinfonietta, een van de beste strijkorkesten ter wereld, opende de avond. Onder leiding van artistiek leider Candida Thompson speelden ze zowel klassieke als moderne nummers. Het orkest werd speciaal voor deze gelegenheid ondersteund door Simone Lamsma, volgens internationale kenners een van de meest toonaangevende jonge violistes van dit moment.

 

De Portugese fadozangeres Cristina Branco gaf de avond vervolgens een melancholisch tintje met drie prachtige nummers. Branco is sterk geinspireerd door poezie en literatuur en verwerkt veel teksten van bekende schrijvers in haar muziek. Daarna is het de beurt aan Remy van Kesteren. een wonderkind op de harp die al op vijftienjarige leeftijd op de planken van Carnegie Hall in New York speelde. Hij omlijstte bovendien de act van Kulture Kids, een multiculturele dansgroep die onder meer newstyle hip hop danst. De avond werd afgesloten door Wende Snijders, de kersverse winnares van de Gouden Harp, die enkele veelzijdige en dynamische Franse, Zuid-Afrikaanse en Engelse nummers zong. Een mooie en uitdagende avond in een donkere hoofdzaal van het Concertgebouw. InterAxxie leverde - net als vorig jaar - een fotoreportage van de ontvangst, de voorstellingen en de borrel.

 

Het juiste standpunt  (januari 2011)  Het standpunt van waaruit je je foto neemt is een van de belangrijkste keuzes die je als fotograaf moet maken. Het gekozen standpunt bepaalt namelijk voor een belangrijk gedeelte hoe je foto er uit ziet, welke impact deze heeft en welke sfeer en emotie het beeld oproept. Vreemd genoeg besteedt vrijwel geen cursus, boek of fotowebsite uitgebreid aandacht aan dit basisingrediënt van je foto. Slechts zijdelings wordt standpunt genoemd als een van de vele elementen van een compositie.

 

Reden genoeg voor een uitgebreid artikel over welke standpunten er zijn, welke effecten ze hebben en hoe je ze in de praktijk kunt toepassen! InterAxxie schreef een basiscursus "Het juiste standpunt" dat werd gepubliceerd in het januari-nummer van ZOOM Magazine.

 

 

 

Klik hier voor de opdrachten van 20162015, 201420132012, 20102009, 2008, 2007, 2006 of 2005 

 

 

InterAxxie Fotografie en Tekst 1998-2019