Home
Over Interaxxie
Opdrachten
Opdrachten 2017
Opdrachten 2016
Opdrachten 2015
Opdrachten 2014
Opdrachten 2013
Opdrachten 2012
Opdrachten 2011
Opdrachten 2010
Opdrachten 2009
Opdrachten 2008
Opdrachten 2007
Opdrachten 2006
Opdrachten 2005
Euro 2012
Opdrachtgevers
Foto's
Publicaties
Reizen
Paspoort
Contact
 

Promo (december/januari) Niet echt een opdracht, maar wel een mooie promotie voor InterAxxie Fotografie: een interview van drie pagina's in ANWB Reizen Magazine! Een gesprek over onze voorliefde om elk jaar met een 4x4, een tent en veel camera's de Afrikaanse bush in te trekken. Maar ook een verhaal van rust, ruimte en risico's. En een poging om uit te leggen waarom we "Waarom altijd zo ver weg?" hebben uitgegeven, een heleboel tips voor andere reizigers en een handjevol anecdotes. Voor ons een beetje vreemd om onze 'afwijking' gedrukt in de winkel te zien liggen, maar wel erg leuk om te lezen!


InterAxxie leverde alle foto's bij het artikel. 

  

Scherptediepte (december) Het derde nieuwe najaarsartikel in ZOOM Magazine is een beetje een promotie. In de regel schrijf ik alleen basiscursussen, maar sinds kort komen er steeds vaker verzoeken om expert-cursussen binnen. Die stukken zijn een stuk technischer, gaan meer de diepte in en gaan over gevorderde onderwerpen. In dit geval "scherptediepte", een belangrijke ingrediënt voor een geslaagde foto maar vaak ondergeschikt aan belichting en compositie. En dat is jammer, want een doordacht en deskundig toegepaste scherptediepte kan voor verrassende beelden zorgen. Voor het zes pagina lange nummer leverde in zowel de tekst als voorbeeldfoto's. De briefing voor de volgende expertcursus is ondertussen binnen! De opdracht luidt "Licht in het landschap" en verschijnt in het februari-nummer van 2014. 

 

De editie met het scherptediepte-stuk is nu te koop in de bioekhandel en kiosk (al kun je natuurlijk ook de tablet-versie kopen).

Bekijk hier eerdere InterAxxie-publicaties.

 

Winterse omstandigheden (december) In de tweede helft van het jaar is er flink geschreven voor ZOOM Magazine. Het mooie is echter dat er ook artikelen worden gerecycled! In de 200 pagina's dikke ZOOM-winterspecial is mijn "Wildlife in de winter"-artikel van november 2010 herplaatst.

 

Mét nieuwe foto's en nieuwe bijschriften, maar verder ongewijzigd. En het is natuurlijk een mooi compliment om in zo'n fraai dik bewaarnummer te staan! 

 

Nu te koop in de bioekhandel en kiosk.

Bekijk hier eerdere InterAxxie-publicaties.

 

CodING (november) Een heuse 24-uurs opdracht had ik nog nooit gedaan. Maar dat gemis is verholpen met de reportage van de 24 uurs ING-hackathon CodING2013. Een verrassend leuk evenement met enthousiaste en fanatieke ING-programmeurs. Een bijzonder wereldje en de mogelijkheid om mooie portretten te schieten van geconcentreerd werkende mensen. Creatief ook, omdat de zaal erg donker was en ik het contrast tussen het donker en de reflecties van de vele beeldschermen mooi kon uitbuiten. Gesloopt na afloop, maar absoluut de moeite meer dan waard.

 

Herfst (november) Begin november verscheen het tweede InterAxxie-najaarsartikel uit een serie van drie in ZOOM Magazine. Het betekende het 27ste InterAxxie-stuk voor ZOOM sinds 2006.

 

'Haal alles uit de herfst' is een handig artikel over wat je met je camera kunt doen in het herfstbos. Welke instellingen en invalshoeken je kunt kiezen en waar je moet zijn in herfstig Nederland. Uiteraard staat het stuk weer bol van de praktijktips en leerzame oefeningen.

 

Mooi nummer dus! Te koop in boekhandel en de betere kiosks.

 

Bekijk hier eerdere InterAxxie-publicaties

Jochem (november) Tijdens de tweede van zes reportagedagen in de Amsterdam Convention Factory sprak tweevoudig Olympisch Kampioen Jochem Uytdehaage de zaal toe. Als voormalig schaatser was het dus een extra interessante avond voor me. Hoewel de zaalindeling was aangepast en er andere activiteiten plaatsvonden dan eerder die week, bleek het al moeilijker te zijn om nieuwe en onderscheidende beelden te schieten. Dat wordt nog een uitdaging voor de komende vier bijeenkomsten!

 

De blik vooruit (november) ING doet het goed. Dat melden de financiële waakhond AFM en de consumentenbond. Na een aantal pittige jaren richt ING de blik weer op de horizon, zo bleek tijdens de jaarlijkse management-bijeenkomst van de bank. Zowel Nick Jue, CEO van het Nederlandse bankbedrijf, als Ralph Hamers, de kersverse CEO Global, spraken met de aanwezigen over de koers voor 2014. InterAxxie was er bij om alle activiteiten in beeld te vangen. De locatie, de Amsterdam Convention Factory, was nieuw voor me. De oude fabriekshal bleek echter een creatief Walhalla met trapjes, skywalks, doorkijkjes en licht. Mooie ruimte, mooie klus.

 

Dagje Familiebedrijf (november) Business Universiteit Nyenrode is altijd een mooie locatie om te fotograferen. Oude beukenlanen, statige kasteeltjes, internationale studenten en hypermoderne onderwijsruimten vormen een bonte en fotogenieke mix en status en historie zijn er bijna tastbaar. De Dag van het Familiebedrijf bracht nog een extra impuls mee: enthousiaste ondernemers die vaak met drie generaties tegelijk waren komen opdagen. Tijdens een lange en afwisselende dag schoot InterAxxie een fraaie reportage.

 

Leuk nieuws! (oktober) Uitgeverij Informatie Verre Reizen heeft de Namibië-reisgids uit de Te Gast In-reeks vernieuwd. In de gids is opnieuw één van mijn reisverhalen met foto's opgenomen.

 

Het betreft het artikel "Een kathedraal van zand en lucht" dat eerder werd gepubliceerd in het glossy reismagazine Ontdek Afrika en dat ook is opgenomen in ons boek "Waarom altijd zo ver weg?". De gids is te koop bij de betere boekhandels, Bever-winkels en Bol.com ėn als online reisgids. 

 

Mooi om ook een bijdrage te leveren aan deze vernieuwde editie en in de index te staan met een grootheid als reisschrijver Ton van der Lee!

 

bekijk hier de demo van de vernieuwde gids.

 

 

Hoeken en lijnen (oktober) Het 26ste InterAxxie-artikel voor ZOOM Magazine is een beetje een vreemde eend in de bijt: 'Architectuurfotografie'.

 

Ik beschouw mezelf allerminst als een specialist op dit gebied en moest dus veel research vooraf doen voor ik een samenhangend en evenwichtig verhaal over dit onderwerp kon opstellen. En juist dat aspect: technieken uitzoeken, fouten maken en vooral veel foto's vergelijken was erg leuk.

 

Het artikel gaat in op alle aspecten van het fotograferen van door mensen gemaakte bouwwerken. Mooie opdracht dus!  Kopen dus in de boekhandel of de kiosk.

 

Bekijk hier eerder verschenen InterAxxie-artikelen

Netwerken (oktober) Een last minute-klus neem ik eigenlijk alleen aan als het een uitdaging is. En dat was de netwerkbijeenkomst in het Amsterdamse café Vanzz begin oktober. Dik 200 man in pak in een kleine ruimte die alleen werd verlicht door zes spots. Dat betekende te weinig bewegingsruimte en te weinig licht. de trukendoos moest helemaal open om toch een representatieve reportage te maken van de avond. Gelukkig werd er veel gelachen en kon ik aan de zijkant van het podium staan om de sprekers van dichtbij vast te leggen. Boeiende en inspannende avond. 

 

Klanten aan het woord (september) ING luistert naar haar klanten. Letterlijk, want eind september kwam de ING Klantenraad bij elkaar op het hoofdkantoor van de bank in Amsterdam. De klanten deelden hun meningen, gaven tips, deden suggesties en kregen achtergrondinformatie over tientallen processen, wettelijke regels en op stapel staande verbeteringen. De leden van de raad zijn willekeurig geslecteerd uit het klantenbestand van ING en waren na afloop zeer te spreken over de avond. InterAxxie legde de sessie vast in een fotoreportage voor intern gebruik.

 

Ploeterroute (zomer) In eigen beheer trokken we ook in 2013 weer een dikke maand door Afrika. Na zes keer Namibië wilden we eens een keertje iets anders en besloten we Botswana te combineren met Zuid-Afrika.

 

Helaas moesten we door omstandigheden vervroegd naar huis en konden we de reis niet afmaken. Ook zagen we de eerste week in Zuid-Afrika erg weinig wild en dat zorgde ervoor dat het zwaartepunt van de fotografie op noordelijk Bostwana kwam te liggen.

 

Het Chobe Riverfront verveelde, zoals altijd, weer geen seconde en ook de lange, zware ploeterroute door Chobe NP, Moremi NP en Savuti was de moeite meer dan waard. Uitrusten was er helaas niet bij door de lange reisdagen, de diepe zandweg, het stof en de nachtelijk kou.

 

Maar er staan weer de nodige mooie aanvullingen in het wildlife-portfolio. Bekijk hier het eerste portfolio en bekijk hier het tweede. En volgend jaar? Gewoon weer naar Namibië!  

 

Bouwzege (juli) Begin juli werd ik gebeld door bouwbedrijf VolkerWessels. Of ik tijd had om een 'tekstje' te redigeren. Ik had begin dit jaar immers ook een wervende tekst gemaakt voor een bouwproject in Leeuwarden en dat was bijzonder goed bevallen bij de opdrachtgever. Met wat heen en weer schuiven van afspraken, nam ik de klus aan en ging ik op een vijdag op bezoek in Groningen voor een briefinsgesprek. Daar bleek het 'tekstje' een specialistische aanbestedingsrapportage van dertig pagina's en een berg papieren input van veertig centimeter. Dat viel wat tegen... De weken voor mijn vakantie veranderden daardoor in nachtwerk en dikke zwarte wallen onder de ogen. Maar samen met het team van VolkerWessels kwamen we eruit en eind augustus bleek de moeite niet voor niets te zijn geweest: VolkerWessels sleepte de opdracht binnen! Een mooie afsluiting van een zeer intensieve opdracht.

 

 

Op grote hoogte (juni)  Ik had al een tijdje geen golftoernooien vastgelegd, dus toen de offertvraag voor de registratie van een groot golftoernooi in Nijmegen binnenkwam hoefde ik niet lang na te denken!

 

Een hele dag buiten spelen op de - voor mij - nieuwe baan "Het Rijk van Nijmegen" bleek een schot in de roos. Superweer, erg aardige mensen en een mooie locatie om te fotograferen. Bovenop de stuwwal in een geaccidenteerd terrein vloog de dag om. InterAxxie maakte een uitgebreide afslag- en sfeerreportage van ongeveer 8 uur. Mooi werk!

 

Enkele foto's staan in het fotoportfolio 'Golf'.

 

Dierenfotografie in Nederland (mei)  In december 2006 schreef ik mijn eerste twee artikelen voor het grootste fotoblad van Nederland, ZOOM Magazine. In mei 2013 tekent InterAxxie voor een bescheiden mijlpaal: het 25ste artikel voor ZOOM! En daar ben ik best een beetje trots op!

 

Het bewuste stuk staat in de natuurfotografie-special van ZOOM en gaat over dieren fotograferen in Nederland in de meest brede zin. Dus: welke apparatuur heb je nodig, wat zijn de tips en truuks, waar moet je zijn en wat zijn de nieuwste ontwikkelingen op wildlifegebied?

 

Het stuk is meteen m'n langste ZOOM-artikel ooit: een hoofdartikel van maar liefst tien pagina's! Boordevol tips en praktijkvoorbeelden. Wie deze zomer de natuur in wil kan eigenlijk niet zonder! Meteen even kopen dus in de boekhandel of de kiosk.

 

Lees hier meer over eerdere InterAxxie-publicaties

 

Annie! (mei) Vorig jaar mocht ik ook al eens enkele keren mee op de Schoolreis van je Leven. Een initiatief van ING voor kinderen die het iets moeilijker hebben dan anderen. De bank wil deze kinderen, in dit geval leerlingen van diverse scholen in de Amsterdamse Bijlmer een leuk uitstapje bieden en laten kennismaken van de wereld van kunst, cultuur en theater. Daar moeten de kinderen wel wat voor doen. Bijvoorbeeld heel erg hun best doen om beter te kunnen lezen, schrijven of rekenen. De deelnemertjes aan de mei-editie mochten naar de musical Annie in Koninklijk Theater Carré. Als VIP's mochten ze bovendien kennismaken met de cast. Op de bedden van de openingsscene, op het toneel, terwijl de gordijnen nog gesloten waren. Een groot feest voor de kinderen en een leuke middag voor de fotograaf.

 

Historische dag (april) Met een indrukwekkend vuurwerk opende koningin Beatrix op zaterdag 13 april het volledig vernieuwde Rijksmuseum. Fanfares uit alle provincies van het land (en de overzeese gebieden) traden op voor het massaal toegestroomde publiek. Tegen de middag brak ook de zon door en stond niets een geweldige happening nog in de weg. Via een oranje catwalk mocht het publiek - telkens in groepen van zo'n 1.000 personen - het museum gratis bezoeken. Meer dan 22.000 mensen maakten gebruik van dit voorrecht. Onder de bezoekers bevonden zich opvallend veel toeristen en gezinnen met kinderen die spraken van een historische dag. InterAxxie registreerde de gehele dag voor hoofdsponsor ING vanuit het persvak, vanaf de catwalk, vanuit het museum en vanaf de rondvaartboot. Mooie historische dag. Foto's op Facebook of in het portfolio Entertainment II.

 

Hoog bezoek (april) De Week van de Ondernemer is elk jaar weer een happening. Er wordt genetwerkt, er worden trends en ontwikkelingen besproken, men doet nieuwe inzichten op en ontmoet er politici, ontwikkelaars, ambtenaren  en financiers.

 

Dit jaar werden de bezoekende ondernemers getrakteerd op diverse hoogwaardigheids-bekleders, zoals minister Asscher en premier Rutte. Ook pinses Maxima kwam een kijkje nemen.

 

InterAxxie was van de partij voor de verslaglegging voor diverse ING-media.

 

Een leuke en enerverende dag met veel kleur, enthousiasme en positivisme.

 

Enkele foto's van de conferentie staan in de map Entertainment II

  

LOF (maart) De foto's van het event in Carre waren alweer een paar maanden oud, toen LOF Magazine vroeg om een aantal van de beelden te mogen gebruiken in haar maart-editie van 2013.

 

Leuk om uit zo'n onverwachte hoek een fotoverzoek te krijgen. De opmaak van het nummer ziet er in ieder geval erg fraai uit. 

 

 

 

Cyber crime (maart)  Cyber crime is een wereld van snel, brutaal en veel geld stelen. InterAxxie was gevraagd om begin maart een conferentie over deze geheimzinnige wereld te fotograferen.  Een conferentie die werd bezocht door beveiligings-specialisten, mensen van de internationale cyber politie, bankiers en zakenmensen. De middag werd een boeiend en tegelijk verontrustend kijkje in de wereld van hackers, internetcriminelen, virtuele spionage, cyber war en internationale opsporingsdiensten. Deze bijzonder interessante bijeenkomst leverde  een grote voorraad goed beeld op en een iets minder naieve kijk op de wereld.

 

 

Bankiers voor Afrika (februari) De financiele wereld heeft door de financiele crisis behoefte aan positieve initiatieven. Als die niet vanzelf ontstaan, dan steken de bankmedewerkers zelf de handen uit de mouwen in de strijd om het herwinnen van het klantvertrouwen.

 

In 2012 zette het domein Private Banking van ING zich een jaar lang in voor Unicef. Er werd - via sponsoracties en andere ludieke campagnes -  geld ingezameld voor kinderen in de Zambiaanse provincie Luapala. En dat geld gaat een kleine afvaardiging van het ING-personeel zelf brengen in Afrika. En als ze er toch zijn, gaan ze meteen aan de slag met praktische ondersteuning in en rondom schoolgebouwen.

 

InterAxxie legde de memorabele avond waarop de afvaardiging bekend werd gemaakt vast in beelden en zal het gezelschap vergezellen in Afrika. 

 

Bizarre situaties (februari) De zakelijke bijeenkomst in Bunnik was in veel opzichten memorabel. Zo had de technicus van dienst geen spot op het podium gericht en stonden de sprekers letterlijk in het donker. De zaal zelf was daarentegen fel uitgelicht met tl-buizen. Als klap op de vuurpijl was er in het naastgelegen zaaltje een enorm carnavalsfeest aan de gang, waardoor de serieuze ondernemersbijeenkomst ongewild meedeinde op stampende carnavalskrakers. Een bizarre situatie waarin ik mijn allerbeste glas en m'n tien jaar ervaring nodig had om iets toonbaars te produceren. Gezien de omstandigheden was ik uiteindelijk best trots op de resultaten. En de opdrachtgever gelukkig ook!

 

 

Aftrap (januari) Seizoen 2013 begon op bekend terrein: een langlopende serie van maar liefst tien fotoreportages van het introductieprogramma voor nieuwe medewerkers van ING. In 2012 fotografeerde ik ook al tien van deze bijeenkomsten. Deze specfieke bijeenkomst was echter bijzonder vanwege de enorme omvang van de groep. In de regel betreft het dertig tot vijftig deelnemers, nu waren het er bijna honderd. Het vergt altijd weer veel kunst en vliegwerk (en improvisatie) om zo'n massa een beetje leuk op de groepsfoto te krijgen. Uitdagend begin van het jaar!

 

Klik hier voor de opdrachten van 2016201520142012201120102009, 2008, 2007, 2006 of 2005

InterAxxie Fotografie en Tekst 1998-2019